Vol-au-vent
voor 5 personen
1l gevogelte fond
80 gram bloem
100 gram boter
500 gram gehakt
500 gram champignons
1 gekookte braadkip
1 citroen
peper
zout
Werkwijze
Draai van het gehakt kleine balletjes
Zet een ketel met koud water en wat zout op het vuur, doe daar de gehaktballetjes bij.
Laat deze nu langzaam garen en schep het schuim en vet er vanaf als ze gaar zijn. Zet de ketel naast het vuur en laat de balletjes gewoon in het kookvocht zitten.
Snijd het harde gedeelte van het steeltje van de champignons af en snij dan in grove stukken.
kort wassen met koud water
Doe de champignons dan in een ketel met een bodempje koud water, besprenkel met wat citroensap en doe de citroen erbij.
Doe er een klontje van 50gr boter bij en dek de ketel af met bakpapier.
Laat de champignons gedurende enkele minuten zweten op een matig vuur.
Giet de mooie witte champignons af.
Nu gaan we een warme roux als basis maken van 50 gr boter, 80 gr bloem en 1l koude gevogelte fond.
Doe de boter in een ketel en zet op het vuur. Laat de boter smelten, niet laten kleuren.
Laat de boter smelten, niet laten kleuren.
Bloem erbij doen en goed blijven roeren.
laat de roux drogen tot er een lichte biscuitgeur vrijkomt.
Schenk langzaal de helft van de koud fond bij de roux en breng het langzaam aan de kook.
Als de saus glad is en begint te binden, mag de andere helft van de fond erbij geschonken worden. Kruid nog af met peper en zout.
Snijd de gekookte braadkip in grove stukken en meng onder de saus.
Meng vervolgens de champignons er onder.
Giet de gehaktballetjes af en doe ze ook bij de rest.
Naar smaak kan er altijd nog een scheutje room bijgedaan worden.
Dit recept wordt u aangeboden door W'Delicious