Gevogeltefond

IMG_4327

Het recept is voor een grotere hoeveelheid, de gemaakte fond kan als basis dienen voor heel wat toepassingen (soepen, sauzen, vol-au-vent) en is makkelijk te bewaren.

1 braadkip
3 stengels prei (we gebruiken enkel het groen)
4 wortels
2 ajuinen
5 stengels selder
2 laurierblaadjes
6 kruidnagels
6 takjes bladpeterselie
4 takjes tijm
Peper
zout
keukentouw

Werkwijze:

voorbereiding

Maak van de bladpeterselie, tijm en de laurierblaadjes met het keukentouw een kruidentuiltje.

IMG_4328 FullSizeRender kruidentuiltje

Vervolgens maak de ajuinen zuiver en verdeel de kruidnagels over de ajuinen.

IMG_4334

Maak de wortels zuiver met een dunschiller en snij dan in grove stukken.

IMG_4339

Snij het wit van de prei af , maak enkele inkepingen in het groen en spoel grondig.

IMG_4336

Snij de prei in grove stukken.

IMG_4340

Ook de selder  in grove stukken snijden.

IMG_4337

einde van de voorbereiding

IMG_4341

Neem een ketel en doe er de kip in.

IMG_4344

Voeg de ajuinen met de kruidnagels toe.

IMG_4345

Doe de wortelen erbij.

IMG_4346

Vervolgens  de selder en enkele peperbolletjes erbij doen.

IMG_4347

Het groen van de prei er nog bij doen.

IMG_4348

Doe het kruidentuiltje erbij en bind het vast aan de handvat van de ketel.

IMG_4349

Als laatste voegen we het water toe aan de ketel en wat bijkruiden met zout.

IMG_4350

Plaats de ketel of het vuur tot als het goed kookt.

IMG_4351

Op een zacht vuur drie uur laten doorkoken en regelmatig het schuim er van af scheppen.

IMG_4366

Vervolgens het vet en het schuim afscheppen en alles door een zeef gieten, zodat enkel een zuivere fond overblijft.

IMG_4388

Dit recept wordt u aangeboden door W'Delicious

 

 

Comments are closed.