Het recept is voor een grotere hoeveelheid, de gemaakte fond kan als basis dienen voor heel wat toepassingen (soepen, sauzen, vol-au-vent) en is makkelijk te bewaren.
1 braadkip
3 stengels prei (we gebruiken enkel het groen)
4 wortels
2 ajuinen
5 stengels selder
2 laurierblaadjes
6 kruidnagels
6 takjes bladpeterselie
4 takjes tijm
Peper
zout
keukentouw
Werkwijze:
voorbereiding
Maak van de bladpeterselie, tijm en de laurierblaadjes met het keukentouw een kruidentuiltje.
Vervolgens maak de ajuinen zuiver en verdeel de kruidnagels over de ajuinen.
Maak de wortels zuiver met een dunschiller en snij dan in grove stukken.
Snij het wit van de prei af , maak enkele inkepingen in het groen en spoel grondig.
Snij de prei in grove stukken.
Ook de selder in grove stukken snijden.
einde van de voorbereiding
Neem een ketel en doe er de kip in.
Voeg de ajuinen met de kruidnagels toe.
Doe de wortelen erbij.
Vervolgens de selder en enkele peperbolletjes erbij doen.
Het groen van de prei er nog bij doen.
Doe het kruidentuiltje erbij en bind het vast aan de handvat van de ketel.
Als laatste voegen we het water toe aan de ketel en wat bijkruiden met zout.
Plaats de ketel of het vuur tot als het goed kookt.
Op een zacht vuur drie uur laten doorkoken en regelmatig het schuim er van af scheppen.
Vervolgens het vet en het schuim afscheppen en alles door een zeef gieten, zodat enkel een zuivere fond overblijft.
Dit recept wordt u aangeboden door W'Delicious